NIEUWS

Uit de wind fietsen, hoeveel scheelt het?Het is duidelijk dat je energie kan sparen als je tijdens het fietsen uit de wind kan rijden. Maar hoeveel profiteer je eigenlijk van uit de wind rijden. Hoeveel kracht bespaar je in het wiel van je voorganger en hoe ziet dat er bergop uit?
 
Fietsen in de slipstream van je voorganger.

Uit de wind fietsen door in het achterwiel van je voorganger te kruipen, het kan je een hoop energie schelen. Hoeveel energie je bespaart, dat hangt af van verschillende factoren. Het hangt onder meer af van de snelheid waartegen wordt gereden. Bij snelheden onder de 20 km per uur profiteer je nauwelijks van “fietsen in de slipstream”. Want pas vanaf deze snelheid is de luchtweerstand de grootste van alle weerstanden die een fietser moet overwinnen.
Hoe sneller gefietst wordt, hoe groter het voordeel

Hoe sneller er gefietst wordt, hoe meer je zal profiteren van de slipstream van je voorganger. Op vlak terrein kost het je 35 procent minder kracht als je achter een voorganger fietst. Als vuistregel kan je aanhouden dat je pakweg een derde minder energie nodig hebt dan de fietser die op kop rijdt.
Ook op kop profiteer je een beetje

Maar wist je, dat ook de fietser op kop enigszins ervan profiteert als een andere fietser vlak achter hem rijdt. Dat komt omdat er minder luchtwerveling (ook wel turbulentie) is. Maar dat voordeel is aanmerkelijk geringer en kan vaak worden verwaarloosd.

De invloed van tegenwind en stijgingspercentage
De mate van voordeel van uit de wind rijden hangt natuurlijk ook nog van andere factoren af zoals de tegenwind of het stijgingspercentage. Hoe steiler het bergop gaat, hoe langzamer je fietst en hoe minder groot het voordeel van de slipstream.
Uit de wind rijden, is niet zonder risico

Als beginnend fietser, kan je overigens maar beter niet in het achterwiel van je voorganger kruipen. Want het vergt nogal wat oefening en anticiperend rijden om goed uit de wind te rijden. Even niet goed opletten en je raakt betrokken in een valpartij, wat bij het fietsen gemakkelijk kan leiden tot lichamelijk letsel.