NIEUWS

Framemaat bepalen, enkele tips.Maat

Veruit het belangrijkste element bij de keuze van de juiste fiets is de maatvoering. Het rijden op een fiets met de verkeerde maat is onaangenaam, zonde van het geld en kan op korte of langere termijn leiden tot lichamelijke klachten. Het is weliswaar mogelijk om een fiets volledig op maat te laten produceren, maar dat is erg prijzig en voor de niet-professionele wielrenner ook niet echt nodig.
De framemaat wordt doorgaans weergegeven in cm en staat voor de afstand (gemeten langs de zitbuis) van het midden van de trapas tot het midden van de bovenbuis (center/center), of tot de bovenkant van de zitbuis (center/top). De benodigde maat is afhankelijk van de binnenbeenlengte en wordt berekend volgens de formule: 0,65 à 0,66 x BBL, waarbij BBL staat voor binnenbeenlengte in centimeters.
Nadat de juiste framemaat is vastgesteld, kan de fiets verder op maat worden gebracht door te variëren in de breedte van het stuur, de lengte van stuurpen en stuurvoorbouw en de lengte van de cranks. Ook de afstelling van het zadel is belangrijk. Daarbij moet niet alleen gekeken worden naar de zadelhoogte (gemeten van het hart van de trapas tot het laagste punt van de bovenkant van het zadel), maar ook naar de terugstand van het zadel (afstand tussen de voorkant van het zadel en de loodlijn door de trapas), de afstand tussen de voorkant van het zadel en het hart van het stuur en naar de hoogte van het zadel ten opzichte van het stuur. Je positie kies je zelf: wil je graag comfortabeler zitten, dan staat je stuur relatief wat hoger. Bij een sportieve positie steekt het zadel verder boven het stuur uit.