NIEUWS

Welke groep verkies je?Een onderdelengroep omvat het trapstel (derailleurs, ketting, kettingwielen, trapas en cranks), de remmen en de rem-/schakelgrepen en de naven. De meeste racefietsen zijn afgemonteerd met een groep van het Japanse Shimano, het Italiaanse Campagnolo of het Amerikaanse/Duitse SRAM. Shimano komt het meest voor. In het algemeen geldt: hoe duurder de groep, hoe lichter het gewicht en hoe beter de kwaliteit. De goedkopere reeksen bieden minder schakelcomfort en zijn meer onderhevig aan slijtage. De drie fabrikanten hebben per saldo een vergelijkbaar assortiment:
Shimano (oplopend in prijs/kwaliteit): Sora - Tiagra - 105 - Ultegra - Ultegra Di2 - Dura-Ace - Dura-Ace Di2,
Campagnolo (oplopend in prijs/kwaliteit): Veloce - Centaur - Athena - Chorus - Record - record eps - Super Record - Super record eps, 
SRAM (oplopend in prijs/kwaliteit): Apex - Rival - Force - Red - Red E tap. 
Ben je een geoefend rijder dan zal je waarschijnlijk kiezen voor de ‘compact’ groep: twee tandwielbladen vooraan. Dit biedt toch voldoende versnellingen en de mogelijkheid om klein te kunnen schakelen voor het beklimmen van een helling.
Een recreatieve rijder zal waarschijnlijk opteren voor een ‘triple’: drie tandwielbladen vooraan wat een breder scala aan versnellingen geeft en een minder geoefende rijder toch toelaat vlot een helling op te rijden.
Kies in functie van uw behoeften wat het best past, prijs/kwaliteit een fietser die 1000 km per jaar doet is met een (goedkopere groep) meestal goed af. De geoefende fietser kiest beter een groep uit de hogere prijsklasse soms wil het oog ook wat en kies je ook in functie van dit gegeven.