NIEUWS

Welke wielmaat verkies je?Wielmaten is dezer dagen een hot issue in het mountainbike  26” – 27.5” – 29”  met al hun voordelen en nadelen. We leggen even uit hoe het allemaal in elkaar zit met die wielmaten.650B is de laatste nieuwe wielmaat die tevens al één van de oudste wielmaten is en uit Frankrijk komt en destijds veel gebruikt was. Het verschil in loop bij een zelfde brede band in de drie verschillende maten is zeker in de rechtuit lijn merkbaar aanwezig en ook in snelheid. Hoe groter de bandenmaat, hoe lichter deze loopt dat uit zich in minder slippen tijdens steile klimmen en meer grip in de bochten. 29”  heeft er lang over gedaan om te komen waar het nu staat en is reeds een gevestigde wielmaat die zeer veel navolging heeft gevonden en zelfs door bepaalde fabrikanten is geadoreerd als wielmaat en die derhalve niets anders aanbieden. 26”  de aloude mtb wielmaat die het toelaat om technisch zeer korte parcoursen te ronden en die al sinds jaar en dag te boek staat als de bandenmaat in het mountainbiken. Technisch is er wel een voordeel voor de 26”  wielen omdat je in kortere bochten en scherpere en technische secties met een 26” er beter uit de voeten kan.
Nu worden de parcoursen technisch zo dat ze vaak met een 650B of een 29” er zeer goed te ronden zijn en je een merkbaar verschil voelt in ronde tijden.
Wielen zijn er in de grote merken meer dan keus genoeg en super licht Custom is erg hot momenteel.
Waarom zijn er verschillende wielmaten in omloop? Onderstaande afbeelding geeft aan wat de verschillen zijn tussen de verschillende wielmaten. De hoek die door een 29 inch wiel gemaakt moet worden om over een obstakel te rijden is kleiner dan de hoek van het 26 inch wiel. Een 29er wiel rolt dus makkelijker over een obstakel heen. Hoe groter het obstakel, des te meer voordeel een groter wiel heeft.
Tot slot kunnen we stellen dat er met 29 inch wielen sneller kan gefietst worden, obstakels gemakkelijker genomen worden maar technische parcours iets moeilijker te doen zijn ten opzichte van een 26 inch wielmaat omdat bochten nemen met een grote wielmaat iets moeilijker gaat, maak dus de keuze die het beste bij je past en test dit ook uit.